Vad vore vi utan orden?

Ord är det mest fantastiska vi människor har uppfunnit. Ord är vårt sätt att kommunicera med varandra, de förenklar livet mycket mer än vad man faktiskt reflekterar över. Tänk om vi inte skulle kunna prata med varandra och förstå våra medmänniskor så som vi gör idag? Om inte språk och ord hade blivit uppfunnet så tror jag att vi människor hade levt i ett mycket enklare samhälle och utvecklingen hade nog inte alls gått framåt på samma sätt.

Om vi inte hade kunnat prata med varandra hade i och för sig kanske inte samma klasskillnader funnits, men det är svårt att veta. Jag tror att de fysiskt starka hade styrt och de svagare antagligen bara hade fått lyda. Kanske hade det blivit en primitiv diktatur? Om inte ord hade funnits, hur hade jag då kunnat skriva detta och faktiskt påverka dig som läser? I dagens samhälle är orden ett av våra viktigaste vapen, eftersom alla ord har en betydelse och ord kan påverka mer än vad man tror. Ord kan både skada, läka, manipulera och frambringa glädje. Allt handlar om hur mottagaren uppfattar det som sägs och i vilket sammanhang man uttrycker sig.

 

Det är så lätt att tolka saker fel, om de sägs på fel sätt. En sak vi människor är dåliga på är att ta åt oss när någon säger något snällt till oss. Istället lägger vi för mycket vikt på det negativa vi får höra. Det är en av ordens sämre egenskaper, att ett elakt ord kan göra så mycket skada. En annan nackdel är att i vissa sammanhang är ord faktiskt bara ord, det är svårt att veta när man ska ta något som någon säger seriöst. För ibland kan man säga saker utan att tänka sig för. Det blir ord utan mening eller känsla bakom och de orden har egentligen ingen betydelse. Men om personen som man säger det till uppfattar det fel så skapar det lätt missförstånd. Ibland kan man även säga en sak och göra en annan, då kanske man inte heller menar riktigt det man säger, eftersom ord och handling kolliderar.

 

Samtidigt kan ord i många fall göra så mycket gott. Ord kan bringa hopp till andra människor, ord kan lysa upp en hel dag eller få en att skratta tills man får ont i magen. Ord kan till och med rädda liv i vissa sammanhang. Om en soldat är ute i ett krig och har tappat allt hopp, kan ett brev från någon där hemma ge honom kraft att fortsätta. Om en flicka som blivit mobbad och utsatt för elaka kommentarer i hela sitt liv får höra ett snällt ord från någon, kan det ge henne hopp. Vi människor kan sprida så mycket glädje med ord, bara vi använder dem på rätt sätt. För att lyfta varandra istället för att sänka, att säga snälla saker som får andra att må bra. Det är lättare att påpeka när någon gör fel än när någon gör rätt och det beteende kan man alltid försöka ändra på.

 

Någonting som vi verkligen borde tänka på är att inte slita ut orden. Vissa ord, som förut kanske hade en speciell betydelse för oss har blivit så överanvända att de devalveras. Att säga ”jag älskar dig” för många gånger till någon, utan att kanske mena det helt gör att de orden förlorar betydelse. Det är aldrig något bra, eftersom ord är skapade just för att ha betydelse. Alla ord betyder någonting, så är det bara. Men vi kan inte missbruka orden så att de tappar sin styrka. Vi får inte förstöra för oss själva och överanvända starka ord.

 

Artisten Chris Medina har skrivit en låt som heter ”What are words”, som antyder till ords betydelse och värden. Refrängen går så här: ”What are words if you really don't mean them when you say them. What are words if they're only for good times then they don't. When it's love yeah, you say them out loud those words, they never go away. They live on, even when we're gone”

 

Utan ord skulle vi inte kunna diskutera, dela tankar, åsikter och känslor med varandra på samma sätt som idag. Jag tror att jag skulle bli galen om jag inte kunde samtala med mina vänner om vad jag tycker och jag tror att alla har ett behov av det. Kanske är det ett skapat behov, som har vuxit fram tillsammans med språket. Men trots att ord kan skapa mycket negativt, så väger allt det positiva upp. Jag är säker på att vi människor inte skulle klara oss utan orden, det är trots allt vi som skapat dem.

 

Saga Aginger


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0