Ord är överskattade

Ord är överskattade

Det tillhör människans natur att vara lat, jag tror att det är därför vi inte använder teckenspråk i förstahand. Nej, inte orkar jag lyfta handen varje gång jag vill säga något, men inte har vi alla ett val heller. Därför har vi valt att använda oss av ord, märkliga, dallrande ljud från våra stämband som hjälper oss att bilda meningar.

Det finns många ord som vi kan välja bland eller lyssna på, kanske lite mer allvarliga ord från riksdagen eller något mindre viktiga som när ens föräldrar ber en att städa rummet. Men när jag börjar fundera varför just ord? Det brukar fungera ändå, som när min bror pekar på mjölken och gör ifrån sig något konstigt ljud, då behöver han inte använda sig av några ord för jag ska förstå. Inte heller när han tycker att jag tar för mycket tid i badrummet på morgonen och stampar med fötterna utanför dörren.

Jag tänker på hur tidskrävande det är när vi åker utomlands och matar huvudet fullt med ord efter ord. T.ex. långa meningar som ”je ne parle pas francais” som då förklarar att jag pratar inte franska. Alltså lär jag mig några ord för att sedan kunna berätta att jag inte behärskar resten av alla ord i detta språk, så onödigt. Tänk vad enkelt det hade vart om vi alla hade använt våra händer för att kommunicera, det hade inte spelat någon roll vilken nationalitet du haft, vi hade alla förstått varandra.

”Forskare hävdar att endast sju procent av budskapet överförs med hjälp av ord, medan 38 procent förmedlas via tonläge, klang, betoning och tempo, som dock innehåller vissa röstuttryck. Hela 55 procent av budskapet formas via kroppsspråksformer som minspel, ögonuttryck, gester och kroppsspråk. Minst 70 procent av kommunikationen är såldes renodlat icke-verbal.”
Ur bocken kommunikation och konflikthantering av Arne Maltén.

Med detta vill jag avsluta, skippa orden. Tjejen som du så länge spanat in i korridoren har redan förstått, för längesedan vad du vill. Tack vare din flackande blick och din dreglande mun. Kroppsspråket säger orden du aldrig annars hade säga. Så sluta prata och hållkäften istället!

Anna Björkdahl Mp10c

RSS 2.0