Använd dina ord på ett positivt sätt.

Ord kan skada mer än du tror. Så använd orden väl när du pratar med andra. Det kan vara lätt att fokusera på det negativa och säga onödiga saker. Om du hör att någon har gjort något, varför sprida det vidare? Rykten är värdelöst. Rykten är något som inte borde finnas. Rykten är inte bra på något vis! Ingen mår bättre utav cirkulerande strunt prat. Som antagligen inte ens stämmer. Jag tror dock att det är vanligt att de förekommer, i skolan tillexempel.

 

Mobbning behöver inte vara våld. Jag tror att verbalmobbing kan förstöra en människa ungefär lika mycket som fysiskmobbing. Därför att ord kan förstöra en persons självkänsla ganska snabbt. Om man dessutom redan innan har ett halv dåligt självförtroende. Om man alltid får höra hur tråkig man är, hur dålig man är och att man är värdelös. Då tror jag att man efter att tag mår mycket dåligt utav det. Tar åt sig och tänker destruktiva tankar om sig själv. Men att ord kan skada kan sen också stärka en person. Om man kommer ur den negativa spiralen, får hjälp att vänner eller liknande, så kan man ha blivit en starkare människa. Som inte tar åt sig utav glåpord och kan stå upp för sig själv.

 

Att höra taskiga kommentarer, spydigheter, är aldrig kul. Visst, man kan ta åt sig mer eller mindre. Men hur som helst så det finns människor som alltid ska klanka ner på andra. De kan inte må så bra själva. För anledningen till att säga elaka saker, sprida rykten, måste väl vara att få andra att må dåligt? Varför skulle man vilja att andra mår dåligt om man mår bra i sig själv?

 

När jag spelade handboll med en person som alltid sa till oss andra i laget att vi passade bollen fel eller inte kämpade tillräckligt på matcher. Hon kunde säga saker som: ”Skjut inte när du inte gör mål, jag ska skjuta”.
Det slutade med att hon drog ner hela laget. Det blev dålig stämning på planen oss emellan när man fick höra sådant. Och det var sällan någon vågade dra iväg skott mot mål. Utan passade tjejen som skrek efter bollen. När hon sedan övervägde att byta lag så var laget på botten. Men när vi inte hade kvar tjejen som gnällde på oss blev de bättre stämning. Vi började peppa varandra och hade kul på matcherna. Denna tjej som bytte lag, är en grym handbollsspelare. Hon spelar i ett annat lag nu och är en riktig talang. Jag tror att hon inte riktigt kände sig bekväm i vårt lag och kände sig osäker på sig själv. Hittade fel på andra, istället för att ta i tu med sig själv.

 

Vi borde inse att istället för att koncentrera sig på de negativa, så kan vi fokusera på det positiva. Använd ord för att glädja andra istället för att slösa tiden med att häva ur dig onödiga kommentarer.  Och inse att om man mår dåligt, är det ingen vidare lösning att försöka att få andra att må dåligt. Prova att ge komplimanger istället, de mår både du och andra bättre utav!

 

Nelly Dahlström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0